Hieronder treft u de meest gestelde vragen aan. Mocht u een andere vraag hebben of u vindt niet geheel het antwoord dat u zoekt kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

 • Wat is de beste reistijd om naar Iran te reizen?

Voor een reis naar Iran zijn de lente en herfst het meest geschikt. Daarbij moet wel gezegd worden dat Iran een heel gevarieerd klimaat kent en er voor elke regio een ideale seizoen is. Daarbij is het gebied rond de Perzische Golf prima om vakantie te vieren in de winter en de regio bij de Kaspische zee voor de zomer.

 • Is reizen naar Iran veilig?

Wij vinden van wel. We baseren onze routes en informatie op het advies van de ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor een uitgebreid en actueel overzicht hierover kunt u www.rijksoverheid.nl raadplegen.

 • Tot hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn?

Bij vertrek uit Iran moet het paspoort nog zes maanden geldig zijn. Mensen met een stempel van Israël in hun paspoort krijgen geen visum verstrekt. Dit kan opgelost worden door het aanvragen van een nieuw paspoort.

 • Welke persoonsgegevens zijn handig om mee te nemen?

Van uw paspoort, visum, vliegtickets, medicijnrecepten en verzekeringspapieren kunt u voor de zekerheid ook een kopie bij u hebben.

 • Moet ik zelf een visum aanvragen?

Een visumaanvraag kunnen reizigers zelf online doen. Hierbij krijgt u van ons van te voren stap-voor-stap instructies. De kosten van een visum zijn ongeveer €60,- en dienen in Den Haag bij de Iraanse ambassade betaald te worden. Eventueel kunnen wij voor u de visum aanvragen, hiervoor rekenen wij extra kosten.

Het is aan te raden om het visum 4 tot 6 weken vóór de reis op te halen. Om het visum te verkrijgen moet het paspoort na vertrek uit Iran nog minstens 6 maanden geldig zijn en er mogen geen stempels uit Israël in staan.

 • Hoe zit het met de kosten voor een vliegticket?

De kosten voor een vliegticket zijn inbegrepen in de prijs. Het antwoord op deze vraag is ook te vinden in artikel 2 van de reisvoorwaarden.

 • Welke kledingvoorschriften zijn er voor vrouwen en mannen?

Vrouwen dragen in openbare ruimtes verplicht een hoofddoek; dit hoeft niet strak en volledig te zijn, zolang het hoofd maar voor meer dan de helft bedekt blijft. Verder zijn lange mouwen verplicht. Daarnaast moeten de heupen en bovenbenen bedekt blijven door de bovenkleding.

Mannen mogen bovenkleding met zowel lange als korte mouwen dragen. Korte broeken zijn verboden in het openbaar.

 • Is het in Iran toegestaan om alcohol te consumeren?

In Iran zijn alle alcoholische dranken bij wet verboden. Dit geldt ook voor drugs en onzedelijke afbeeldingen.

 • Kan ik in Iran mijn mobiele telefoon gebruiken?

Op de meeste locaties kan men gebruik maken van de eigen GSM. Het is wel raadzaam om vooraf bij uw provider na te gaan of uw abonnement aan de nodige vereisten voldoet. Op het vliegveld is voor enkele euro’s een Iraanse simkaart te koop waarmee u ook naar Nederland kan bellen. In vele winkels is het mogelijk om voordeling beltegoed te kopen. Alle hotels waar we verblijven beschikken over WIFI.

 • Welke taal spreekt men in Iran?

In Iran spreekt men Farsi (Perzisch), met een eigen schrift. Doordat de bevolking van Iran voor het overgrote deel uit jongeren bestaat, kan men zich op straat en in hotels goed redden met het Engels.

 • Hoe groot is het tijdverschil tussen Iran en Nederland?

Afhankelijk van de datum waarop u reist, zal dit verschil anderhalf tot drie en een half uur zijn. Het grootste deel van het jaar is het twee en een half uur.

 • Elektriciteit Voltage in Iran.

Het voltage en het aantal contactpinnen is hetzelfde als in Nederland, namelijk 220 volt.

 • Welke inentingen heb ik nodig?

Er zijn geen speciale inentingen nodig. Voor de zekerheid kunt u bijvoorbeeld de site van de GGD raadplegen: http://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/iran of overleggen met uw huisarts.

 • Hoeveel bagage kan ik meenemen in het vliegtuig en zijn er speciale invoerbepalingen?

Het toegestane bagagegewicht bij Iran Air is 30 kg en voor de handbagage 7 kg. De invoerbepalingen schrijven voor dat je geen alcoholische drank, drugs of onzedelijke afbeeldingen mag meenemen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.iranair.com

 • Kan ik geld opnemen of pinnen?

Momenteel is pinnen nog niet mogelijk in Iran. Zowel euro's als dollars kunnen gewisseld worden op speciale exchange punten. Ook in hotels is dit mogelijk, het liefst in overleg met de reisleider. Geld wisselen is niet kosteloos. Het advies is om niet onnodig veel geld tegelijk te wisselen.

 • Wat kan ik verwachten over het eten en kan ik gewoon water uit de kraan drinken?

Veel Iraniërs eten zowel ’s middags als ’s avonds een warme maaltijd. Wij eten in goede bekende restaurants. Voor vegetariërs is er voldoende keuze. Voor alle zekerheid raden wij aan om mineraalwater te drinken.

 • Heeft Iran veel plaatsen op de UNESCO werelderfgoedlijst?

Met zo'n lange geschiedenis is het antwoord natuurlijk ja! Zie hier de complete lijst: whc.unesco.org

 • Kan ik overal en iedereen fotograferen?

Over het algemeen kan men gerust foto’s maken in Iran, zeker in de toeristische gebieden. Bij militaire- en beveiligingscomplexen is dit verboden, zoals vaak al op een bord staat aangegeven. Wanneer men specifiek mensen wil fotograferen, maken mensen zelden bezwaar, mits men wel eerst netjes om toestemming vraagt.