Over Iran

Iran, wellicht een van de meest mysterieuze landen voor het Westen en de wereld. In dit deel van de wereld ontstond duizenden jaren geleden het Perzische Rijk, een van de eerste rijken op aarde, onder leiding van koning Cyrus de Grote. Het is een lange reis die het land heeft meegemaakt sinds de zuilen van Persepolis tot de wolkenkrabbers van Teheran.

Lange tijd stond dit gebied bekend als Perzië. Dit is afgeleid van het Griekse woord Persis, de naam van een prominente provincie binnen Iran. Latere Europese beschavingen gebruikten dit als benaming van het land. In 1935 vroeg Iran aan de internationale gemeenschap om haar bij de eigenlijke naam Iran te noemen, wat “land van de Arische bevolkingsgroepen” betekent.

Het oude Perzische Rijk had het zoroastrisme als staatsgodsdienst die een belangrijke invloed had op de authentieke Perzische cultuur en kunst. Maar zelfs het machtige Perzische Rijk, dat zich uitstrekte van Griekenland tot India, kon verovering en buitenlandse invloeden niet voorkomen in het culturele kruispunt dat bekend staat als het Midden-Oosten. Door de duizenden jaren heen is dit rijk ontmoet door de Grieken, Mongolen, Turken, Russen en vele andere culturen die de zijderoute passeerden. Elk hebben ze een afdruk achtergelaten op de kunst, cultuur en religie van het land. Na de komst van de Islam werd Iran officieel een Islamitisch land, maar binnen een paar eeuwen vormde zich hier toch een Islam die zich sterk afsplitste van de landen om zich heen. Iran vormde namelijk het sjiitische Islam, waar kunst en zelfs religieuze ceremonies uniek zijn. In de Islamitische revolutie van 1979 werd er een einde gemaakt aan 2500 jaar monarchie en werd Iran officieel een Islamitische Republiek. Iran is nu het land van onder andere 80 miljoen Perzen, Koerden, Joden, Arabieren, Azeri’s, Turkmenen, Armeniërs en Beloetsjen die voor twee derde jonger zijn dan 25 jaar. Het land zit vol zoroastrische vuurtempels, orthodoxe kerken, moskeeën, synagogen en veel meer. Elke groep heeft zijn unieke streken binnen het land, terwijl de hoofdstad Teheran een ware mengelmoes vormt van alle etniciteiten en geloven.

Het Perzische Rijk van toen heeft veel grondgebied verloren, maar ondanks dat is Iran ongeveer 40 keer Nederland. Er zijn zeer weinig landen die zoveel variatie in klimaat hebben als Iran. Terwijl het in de woestijnen 50 graden kan zijn, is het noorden nog met sneeuw bedekt. Terwijl er wordt gesurft in de Perzische Golf, wordt er in Teheran geskied. Terwijl de cactussen van het zuiden snakken naar water, regent het over de noordelijke rijstvelden rijkelijk.

Zoals Marco Polo zei over zijn reis “Ik heb niet alles geschreven wat ik zag, omdat ik dan niet geloofd zou worden”. Kortom om dit land te ontdekken, moet u het zelf komen zien.