Van harte aan te bevelen

Iran is een prachtig land met een rijke geschiedenis en cultuur en een gastvrije bevolking. “NaarIran” laat je onbezorgd genieten van deze aspecten; de 17 daagse Highlight tour voldeed ruimschoots aan onze verwachtingen. De bekwame en attente begeleiding, de uitstekende chauffeur en de deskundige lokale gidsen gaven een extra dimensie aan onze reis.

Van harte aan te bevelen!

- Syarda van der Meer, Cocky Bloemkolk en Tineke Zurlohe

Goede zorg

Wij hebben een fantastische trip door Iran gemaakt welke voor ons onder de categorie in te lijsten hoort. Zelfs de onverwachte behandeling in het hospitaal, na een val, waarbij de medische zorg en begeleiding van Dawoud onze reisleider super was.

Het was een belevenis tussen de Iraanse mensen te mogen vertoeven.

- Miny en Cor Brusche

Zelf had ik ze niet kunnen vinden

Ik ben in oktober met NaarIran op reis geweest, een prachtige relaxte vakantie was het. Goed verzorgt, Dawoud is heel attent en houdt alles in de gaten, met goede gidsen, die veel te vertellen hadden. Als er langs de weg iets te zien was, stopten we even voor een mooie foto. We bezochten prachtige Moskeeën, Musea's, ruines van Persepolis en graftombes en mooie tuinen. Mooie locaties voor de koffie, Lunch of diner, zelf had ik ze niet kunnen vinden.

Het was een bijzondere mooie reis, met het bekijken van de foto`s geniet ik nog elke keer.

- Tiny Mooij Verver

Fantastische rondreis

Het was een fantastische rondreis met vooral, neen alleen hoogtepunten. De geschiedenis van het Perzische rijk, van Perzië en van Iran kun je ter plaatse beleven. Na een goede voorbereiding kun je daar relaxed alle verhalen aanhoren van goede gidsen en de geschiedenis over zoveel eeuwen opsnuiven. Ook de natuur is te bewonderen én de mensen: het was me tevoren verteld, maar ter plekke is het nog duidelijker, hoe open en gastvrij de bevolking is.

Hulde aan de organisatie “NaarIran” en mijn advies gaan naar Iran en wel met “NaarIran”.

- Peter Slee

Welcome in Iran

Een prachtige reis door het groene glooiende noorden van Iran met de theeplantages en rijstvelden langs de Kaspische zee en de eindeloze vruchtbare gele korenvelden in het westen. Prachtig ook de Armeense kerken en mooie moskeeën langs de grens met Armenië en Azerbeidzjan. Met als top of the cake de vriendelijkste bewoners, als overal in Iran, die je aanspreken met “Welcome in Iran”.

- Herman Jan te Loo

Zoals Marco Polo zei

Non ho scritto neppure la metà delle cose che ho visto (ik heb nog niet de helft van de dingen die ik heb gezien opgeschreven) zou Marco Polo op zijn sterfbed gezegd hebben tegen de mensen die hem betichtten van het opschrijven van leugens en onwaarheden in zijn reisverslagen.

Vorig jaar trokken we in het minibusje langs wat men noemt de ’Highlights’, de adembenemend mooie moskeeën, de tuinen, de oude steden, opgravingen en de woestijnen. Dit jaar gingen we, met een zelf bij elkaar gezochte groepje vrienden, naar het Noordwesten van het enorme land. Totaal anders dan het centrale deel. Het zag me groen en geel voor de ogen, o ja en ook wel rood. Groene eindeloze theeplantages, groene rijstvelden, goudgeel golvend graan en groene en rode bergen. Soms heel hoog met sneeuw op de toppen. Grote meren en hoogvlaktes maar ook grote steden met bijzondere bezienswaardigheden. En steeds weer, echt overal, die superaardige hartelijke mensen. Zonder enige (commerciële) bijbedoeling is men in voor een praatje en vertelt men met trots over het land. En men hoort ook graag iets over Nederland.

Het ‘zorgteam’, gids, organisator en chauffeur, was overal om je te helpen, om iets duidelijk te maken en om je zoveel mogelijk te laten zien. Het waren intense 17 dagen en dat wat ik vertel is nog niet de helft van de dingen die ik gezien heb.

- Evert Jan Nagtegaal

Ga Naar Iran!

Naar Iran, durven jullie dat? Dat was vaak de reactie die we kregen wanneer we ons reisdoel noemden.

Wij durfden het en hebben er geen seconde spijt van gehad. Wat een fascinerend land, wat een vriendelijke mensen en wat een prachtige natuur.

We bezochten Teheran, Yazd, Shiraz, Isfahan en Persepolis, maar reisden ook naar het Noordwesten, naar Hamedan, Ardebil, Tabriz en Rasht. We zagen indrukwekkende overblijfselen van oude beschavingen, prachtige Islamitische bouwwerken, maar proefden ook het moderne Iran, onder meer in Teheran. We waren soms lang onderweg, maar het was de moeite waard!

Reisorganisatie NaarIran bleek een uitstekende keus: chauffeur Ali vervoerde ons veilig door het soms hectische verkeer en bleek bovendien een kenner van de Iraanse keuken.

Organisator en reisleider Dawoud heeft een prachtig reisprogramma voor ons kleine gezelschap (we reisden met een bevriend echtpaar) samengesteld en bleek aangenaam reisgezelschap.

Ga naar Iran en natuurlijk met NaarIran!

- Heleen en Herman Gombert

Het was geweldig!

In april en mei van dit jaar maakten wij met een bevriend echtpaar een prachtige reis met NaarIran door een fascinerend Iran, waarbij wij niet alleen de ‘klassieke’ steden Yazd, Shiraz, Isfahan en plaatsen als Persepolis en Pasargadae bezochten, maar ook de provincies in het Noorden, zoals Azerbeidzjan, met steden als Hamedan, Tabriz, Ardabil en Rasht. Dat was een uiterst afwisselend, maar binnen de beschikbare tijd ook een behoorlijk ambitieus programma. Toch hadden wij vrijwel niets van dit alles willen missen, vooral vanwege de intensieve kennismaking met de veelkleurigheid van Iran, qua landschappen, mensen en kultuur, om de Iraanse keuken niet te vergeten. Wie zo’n reisprogramma volgt, moet wel enige lange dagreizen voor lief nemen.

Dat wij met zo veel goede herinneringen aan onze reis terug denken, komt zeker ook door de kundigheid van onze chauffeur Ali, die ons steeds veilig door het soms angstaanjagende verkeer van Iran leidde en ons verbaasde door zijn kennis van de lokale horeca in alle bezochte steden. Evenzeer gaat onze dankbaarheid uit naar organisator/reisleider Dawoud die zoveel van zijn brede kennis van land en geschiedenis van Iran met ons wilde delen. Ook van de verschillende lokale gidsen hebben wij veel geleerd. Het was geweldig!

- Philip en Ineke Everts-Kui

Dit mooie en rijke land

Deze Iranreis was voor ons een ervaring die we niet graag hadden willen missen, juist vanwege de kleine schaal, de persoonlijke benadering en zorg. Daarnaast een 17-dagen welke volledig werden benut van ’s morgens tot ’s avonds om optimaal kennis te maken met het Iran (Perzië) in het verleden, met haar kunstschatten maar ook het hedendaagse Iran, met de mooie mensen en ook het huidige leven. De uitleg van de historie en de kunstschatten door zorgvuldige geselecteerde lokale gidsen kon niet beter.

Zorgvuldig gekozen hotels en eetgelegenheden in goede restaurants en soms weer koffie aan de straat maakte de reis ‘het beleven’ van dit mooie en rijke land.

- Marius & Hilleke de Jongh

Een reis om niet te missen

Onze 17-daagse reis naar Iran is buitengewoon schitterend geweest. De vriendelijke, behulp- en zorgzame Dawoud heeft ons zijn land van alle kanten laten zien.

De schoonheid van de moskeen, badhuizen, bazars, paleizen en woestijnen. De vriendelijke bevolking en het heerlijke eten. En niet te vergeten, de overnachtingen in mooi gerestaureerde traditionele huizen en caravan-seray’s waar we vaak dineerden.

Ali, de chauffeur, die altijd relaxed en onverstoorbaar door het krankzinnige verkeer heen wurmde was een feest om te zien op de lange autoritten, want het is en blijft een immens groot land.

Een reis die je zeker niet mag missen.

- Geeke Mattijsen

Iran is een feest!

Het was een fantastische reis vol hoogtepunten en verrassingen. Één van de voor mij belangrijkste herinneringen waren de spontane ontmoetingen met de vriendelijkste en mooiste mensen op deze aarde, de talloze keren , “ You are welcome and where are you from? Dat wordt dan gezegd met een grote brede lach over het gehele gezicht. Ook hebben wij vele oudheidkundige ruïnes bezocht, voor mij het begin van onze beschaving. Iedere dag weer een dag vol met bezoeken aan de meest interessante oude opgravingen met de bijbehorende verhalen, uitgelegd door uitstekende gidsen.

Complimenten over deze zeer goed georganissseerde reis, de humor en organisatie van Dawoud. Het rijden in het comfortabele busje bestuurd door de uiterst bekwame Ali, reeds genoemde gidsen, alles prima.

Voor een ieder die dit leest, Iran is een feest, aanrader, gewoon gaan, geschikt voor alle leeftijden, maar wel met “ NaarIran".

- Johan Mattijsen

Prettig om maar met acht mensen te reizen

Het sprookjesachtige Iran moet je bezoeken. Al die prachtige moskeeën en paleizen! De mensen zijn reuze vriendelijk, ze verwelkomen je en willen weten waar je vandaan komt. Dawoud is een prettige, rustige begeleider die alles in de gaten houdt en op de achtergrond voor alles zorgt. Onze buschauffeur Ali wist laverend door de drukke wegen ons steeds weer veilig af te leveren. Bovendien is hij ontzettend aardig en behulpzaam.

Ik heb het getroffen met mijn reisgenoten, allemaal zeer geïnteresseerde mensen. Het was prettig om maar met acht mensen te reizen, het maximum bij “NaarIran”.

- Karina van der Meer

Het enige gevaar blijkt niet gaan!

Alweer een week terug uit Iran en langzamerhand begin ik ook mentaal te landen. Ondanks mijn jarenlange twijfel deze bestemming te bezoeken, heb ik mij geen moment onprettige gevoeld. Het enige gevaar blijkt niet gaan!

Een fascinerende omgeving waar veel te zien is. Een aaneenschakeling van hoogtepunten van een eeuwenoude beschaving. Het verleden overschaduwd wellicht het heden omdat de verschillende periodes en dynastieën een duidelijk cultureel en eigen beeld geven en veel hebben nagelaten.

NaarIran als reisbureau heeft mijn verwachtingen overtroffen. Danial en Dawoud bieden een strakke organisatie met korte lijnen en hebben ontzorgen hoog in het vaandel staan: Alle contacten vóór de reis verlopen via Danial en tijdens de reis via Dawoud. Dawoud presenteert zich als reisleider maar gaat vele stappen verder. Dawoud is je persoonlijke assistent die alles gemerkt -maar vooral ongemerkt- regelt. Veiligheid voorop met genieten als gevolg. Een reis waar ik nog lang aan zal terugdenken. Dank voor deze onvergetelijk reis die dankzij NaarIran ook vakantie werd.

- Willem Overmars

Een bijzonder prettige organisatie

kleinschalig, maximaal 8 deelnemers. De reisleider is Iraniër, dus geen taalproblemen en bovendien kan hij de euro’s omwisselen voor Iraans geld. Als buitenlander kun je daar niet pinnen.

Fijn is ook dat hij bij wat kopen voor het onderhandelen kan zorgen. Hij houdt al zijn mensen goed in de gaten en draagt daar optimale zorg voor. In elke plaats heeft hij voor goede en vaak ook bijzondere hotels en prettige gidsen gezorgd. De hele reis hoef je nergens zorgen voor te hebben, zelfs voor flesjes water niet.

Kortom ik kan Dawoud en zijn organisatie zeer aan bevelen.

- Adrianus van Leeuwen

Ik zou zo weer terug willen

17 dagen Iran. Een geweldig mooie indrukwekkende reis, waarvan je nog maanden kunt nagenieten. Dat is vooral te danken aan de enthousiaste reisleider en zijn chauffeur. Ik zou zo weer terug willen!

- Mathilde Streefland

Persoonlijke aandacht

Lang geleden al drukten Iraanse leerlingen mij op het hart hun mooie land te bezoeken. Nu is het ervan gekomen en ze hebben meer dan gelijk gehad. Mijn man en ik hebben genoten van de prachtige reis. We voelden ons zeer welkom. Het was een plezier om met zo'n klein gezelschap op stap te zijn. De verzorging was prima met veel persoonlijke aandacht.

Wat ons bijzonder bij zal blijven zijn de vriendelijke mensen, de prachtige architectuur, de woestijn en de bergen.

- Niek en Hannie Verberg

Verheldering

Veel van mijn kennissen vroegen mij, toen ik vertelde dat ik met vakantie naar Iran zou gaan, hoe ik het toch in mijn hoofd haalde om naar zo’n land te gaan. Gelukkig hadden ze groot ongelijk.

Het begon al toen we het vliegtuig verlieten en een van de stewardessen mijn hand tussen haar handen nam, mij welkom in haar land heette en mij een fijne reis toewenste. Ook bij de bagageband hoorde ik al diverse keren “welkom in mijn land” zeggen. Zoiets geeft al direct een goed gevoel. De reis zelf beantwoordde helemaal aan mijn toch al wel hooggespannen verwachtingen. Prima hotels, schitterende architectuur en natuur en een heel afwisselend programma. Ook de organisatie liep “gesmeerd”. Het is heerlijk reizen als je je nergens zorgen over hoeft te maken.

“NaarIran” biedt een mogelijkheid om een verhelderend en bijzonder afwisselend beeld te krijgen van een land waarover heel veel vooroordelen leven.

Ik kan dan ook al die kritische kennissen adviseren om zelf eens naar Iran te gaan.

- Petra Verberg

Welcome in Iran

Wat wist ik van het oude Perzië, van het hedendaagse Iran. Weinig meer dan uit wat geschiedenisboeken, kunstboeken en uit gedichten van Hafez van Shiraz. Alles wel mijn nieuwsgierigheid prikkelend. Wat een groot geluk dat ik aan mijn nieuwsgierigheid kon toegeven en op reis kon gaan naar Iran. 'Cultuur, natuur en mensen’ beloofde reisorganisatie 'NaarIran' me en de belofte maakte de organisatie in persoon van Dawoud helemaal waar.

We zwierven door paleizen, musea, schatkamers, wonderschone moskeeën, Persepolis, burchten en meer oude steden. We zwierven door woestijnen, tuinen vol waterpartijen, bloemen, granaatappels en moerbeien. En die mensen? Waar maak je mee dat een fietser, een automobilist, een familie met kinderen stopt en je toeroept: 'Welcome in Iran’, zwaaiend en handenschuddend. In het kleine busje, het minibusje, legden we vele duizenden kilometers af maar het was die moeite waard. Mijn persoonlijke hoogtepunt was dat ik mocht zingen in de Masjed-e Emam. De hemelse akoestiek, de geglazuurde mozaïeken, tegels vol arabesken en bloemen en de 38 meter hoge koepel, het was geen sprookje uit duizend- en- een- nacht maar was helemaal echt.

Ik kan allen maar zeggen ga: 'Naar Iran' en beleef het zelf.

- Evert Jan Nagtegaal

Veel cultuur en veel natuur

Ik heb nu al een paar keer een selectie van onze foto’s aan vrienden laten zien en iedere keer valt meer op hoe afwisselend de reis is geweest. Veel cultuur en veel natuur. Met in elke stad één of meer hoogtepunten, zoals: Yazd met het uitzicht over de stad bij vallende avond. In de omgeving van Kerman zijn dat de Kalutwoestijn en de ontmoeting met veel Iraniërs. Verder in Shiraz de Nasir-Ol-Molk-moskee, de rotsgraven van de Achaemenidische koningen en natuurlijk Persepolis. Daarnaast in Isfahan het grote plein en de Armeense kathedraal. In Kashan de verschillende fasen van de tapijtenproductie.

Op een enkele uitzondering na waren de hotels kleinschalig en pittoresk. De reis verliep in een prettig relaxed tempo, zodat er voldoende tijd was om van alles te genieten.

- Ineke van der Heide, Gerard Maassen

Een fantastisch land met een indrukwekkende cultuur

We hebben met z’n vieren een heel mooie reis met vele highlights in 18 dagen gemaakt. Het was een mooi afgewogen programma wat neerkwam op een dag flink reizen en dan 2 dagen in een stad. Zo bezochten we Yazd (treinreis vanuit Teheran), Kerman, Shiraz, Esfahan en Kashan. We begonnen en eindigden in Teheran. In iedere stad waren deskundige gidsen die in redelijk tot goed Engels veel uitleg gaven. We werden daarbij ook uitstekend en persoonlijk begeleid door “Naar Iran”. We verbleven in met name de traditionele hotels en dat vonden wij ook het mooist en het best passen bij onze reis.

Onderweg prachtige overblijfselen van duizenden jaren oude culturen, levendige bazaars, moskeeën met prachtig tegelwerk etc. Indrukwekkend is ook hoe de Iraniërs hebben geleerd met de schaarste van water om te gaan (watermuseum in Yazd) en met z.g. windtorens verkoeling in hun huizen brachten (een soort AC avant-la-lettre).

Een fantastisch land met een indrukwekkende cultuur en een prachtig kleurrijk en afwisselend landschap.

Hoogtepunten voor ons waren het bezoek aan de Tower of Silence, Arg-e Rayen, rotswoningen in Meymand, Persepolis, een diner bij mensen thuis, Nushabad (ondergrondse schuilplaats), het Niawaran paleis en het juwelenmuseum in Teheran.

Kortom Iran verkennen is op deze manier een aangename en intensieve belevenis.

- Hans en Winnifred Bal, Luuk en Lya Ruys

Een glimlach zegt vaak zoveel meer

Ik ben zeker niet alle prachtige momenten van onze groepsreis vergeten met een uitstekende reisleider. De hotels waren liefdevol uitgezocht en heel wat leuker dan in van die moderne kasten te zitten. Het eten was heerlijk en de goede zorg overal meer dan goed. Ik zal de warmte en openheid van het Iraanse volk nooit vergeten, ook al kon ik maar gedeeltelijk met hen spreken. Een glimlach zegt vaak zoveel meer.

- Vanessa Muntinga

Naar Iran

Vaak kreeg ik de vraag: Vind je dat niet eng? Nee, ik ben nieuwsgierig. Ik wil heel graag kennismaken met dit land en haar eeuwenoude historie, haar vele, meestal jonge mensen en haar culturele geschiedenis. Hoe kan dat beter dan met een klein gezelschap (6 personen) onder leiding van een Iraans/Nederlandse reisleider. Maar spannend vond ik het wel.

En nu zou ik iedereen die Iran wil bezoeken ‘NaarIran’ aanraden. In 14 dagen zie je zoveel van het land, de rijke cultuur en maak je kennis met heel veel mensen, in een ontspannen sfeer, met ruimte voor eigen wensen, heerlijke koffiestops en uitgebreide lunches. Je ontdekt dat deze mensen niet alleen vriendelijk zijn, maar dat dit diep geworteld is in een cultuur van ver voor onze jaartelling. Het sociale bewustzijn, het verlangen naar eigen identiteit vind je overal in terug.

Ik heb me heel veilig gevoeld en met vriendelijkheid omringd in een interessante en authentieke ambiance, dankzij Dawoud en zijn team.

- Judith van Es - Otto

Prachtige reis

Prima verzorgd. Zeer kundige maar ook erg aardige gidsen ter plaatse. Leuke contacten met de mensen onderweg, al is de taal nog wel eens een hinderpaal. Schitterende plaatsen bezocht. Ideaal reistempo dankzij de kleinschaligheid van de groep. Kortom een belevenis die ik een ieder kan aanraden.

- Kees Evers

Iran najaar 2016

In klein gezelschap (6) en met Dawoud en zijn uitstekende gidsen trokken we in 14 dagen langs de cultuurhistorische hoogtepunten van het oude Perzië. Een goed georganiseerde groepsreis met een uitstekend programma. De ontmoetingen met allerlei vriendelijk Iraniërs, de nieuwsgierige oogopslagen vanachter de sluier, de knipoog of glimlach bij passeren op straat en het open gesprek maakte ons blij. De reis had verder voor ons als hoogtepunten o.a. de avond in de woestijn nabij Yazd met volle maan, de spiegelpaleizen, de romantiek in Hafez' tuin, de moskeeën rond het plein van Esfahan en het steeds zoeken naar goede koffie of een waterpijp. We overwegen zeker om met ‘NaarIran’ mee te gaan naar het Noord-Westen van Iran.

- Wichert van Dijk & Annemarie Kooistra

Onvergetelijke reis

Een diep gekoesterde wens van mij was Iran te bezoeken. Met ‘NaarIran’ is deze wens op een geweldige manier ingevuld.

Zoveel moois gezien, perfecte leiding, goede gidsen, prima vervoer en hotels. Dit alles in een aangenaam reistempo. En wat een aardige mensen heb ik ontmoet!

Onvergetelijke reis!

- Willemke de Graaf

Het enige gevaar in Iran!

Een geweldige manier om Iran te ervaren! 'NaarIran' heeft de connecties ter plekke om datgene te laten zien waar ‘de gewone tourist’ niet zo snel zal komen. Met ‘NaarIran' is er een flexibel op de wensen van de kleine groep aangepast programma mogelijk. In alle rust, en daardoor met veel kontaktmomenten. Want Iran heeft ontzettend veel te bieden aan historie en cultuur, maar het meest blijven je toch bij de vele hartverwarmende gesprekjes met ‘de locals’. Ze zijn heel geïnteresseerd, willen graag kontakt, en zijn enorm gastvrij. Alle mogelijke vooroordelen (“is het daar niet eng of gevaarlijk?”) smelten als sneeuw voor de zon weg. Ook voor vrouwelijke toeristen is Iran een heel plezierig te bereizen land. Onder hoofddoek en chador lachen heel geëmancipeerde vrouwen je toe. Het enige gevaar in Iran…….oversteken op straat.

- Erik van Wijk

Een VIP reis!

Het lijkt alweer even geleden dat we op reis waren, maar ik ben er nog steeds heel erg mee bezig. Het was zo’n rijke tijd aan belevenissen, ongelooflijk mooie cultuur en altijd weer die lieve mensen, overal.

Het was een fantastische reis. Ik had nooit gedacht dat een groepsreis met voor mij onbekende mensen zo hartelijk, gezellig, behulpzaam en positief zou zijn. Het voelde voor mijn ook als een VIP reis, zon klein gezelschap en zoveel aandacht voor vragen, wensen etc.

Vond de ambachtelijke bezoeken heel bijzonder, wolververij, weverij, tapijtknoperij......

Ik ben zo gelukkig dat ik Iran zo heb leren kennen en wil heel graag een keer terug.

- Yvonne Hermsen

Iran, land vol verrassingen

Van tevoren had ik wel iets gelezen over Iran, maar ook niet teveel. Ik wilde me laten verrassen.

Teheran bleek veel groter en moderner en het verkeer duizend maal drukker en chaotischer dan ik verwacht had. Het Nationaal Museum en het Golestan paleis daarentegen bleken een oase van rust. Zoveel moois is er te zien dat je er stil van wordt. Een comfortabele treinreis van Teheran naar Yazd liet ons veel van het landschap zien. Ik had me nooit gerealiseerd dat Iran zo uitgestrekt is en dat er zoveel grond niet in cultuur gebracht is.

Yazd bleek totaal anders dan Teheran. De oude stad met zijn nauwe straatjes en de grote bazaar brengen je naar een vroegere tijd terug. Het verblijf in een knus traditioneel huis dat nu een hotel is droeg daar ook aan bij.

Shiraz heeft heel moderne winkelstraten en pleinen. Van hieruit hebben we een necropolis en Persepolis bezocht. Ik voelde me heel nietig bij het zien van deze indrukwekkende monumenten.

Esfahan is weer anders. De prachtige moskeeën, het grote plein, de bruggen, het zit allemaal nog op mijn netvlies.

In Kashan eindigde onze groepsreis. Deze stad is een mengeling van traditie en de moderne tijd. Ook hier prachtige traditionele huizen, moskeeën, badhuizen en natuurlijk een bazaar. Van hieruit maakten we nog een uitstapje naar een ondergrondse stad en de woestijn.

De vriendelijkheid en gastvrijheid van de Iraniërs is me vooral bijgebleven. Het was een reis om nooit te vergeten.

- Maartje Reitsma

Iran

Iran heb ik ervaren als een westers land; moderne auto’s, brede snelwegen, grote steden met veel en druk verkeer.

In Teheran opvallend veel motorfietsen met een transparant voorscherm met een klein helder doorkijkglas erin. Motorfietsen die het liefst de weghelft van de tegenliggers gebruiken, en dan net op tijd terugzwaaien naar hun eigen helft.

In Teheran - zoals in andere oosterse steden - de garageboxen cultuur: boxen van waaruit rijst, stoelen, gereedschappen verkocht worden, en de vele 1 auto garageboxen die gebruikt worden als autoreparatie-inrichting. Maar daarnaast ook luxere winkelpassages dan ik ooit gezien heb.

Vanuit Teheran naar het zuiden gereisd: Yazd, Shiraz, Isfahan, en Kashan.

Het zuiden van Iran: eindeloze vlakten met in de verten - links en rechts – bergen waar je soms doorheen rijdt. Vlakten met bolvormige struikjes, maar toch ook nog regelmatig een boomgaard en groene landbouwpercelen.

De mensen die we ontmoet hebben zeiden vaak: welkom in Iran, mag ik met je op de foto. De kledingvoorschriften maken dat het straatbeeld gedomineerd wordt door in zwart gehulde vrouwen, door schoolkinderen in uniform. En daar tussen door steeds modern Iraans geklede vrouwen: mooi, en kleurig.

Op reis zijn in het zuiden van Iran betekent veel prachtig tegelwerk zien in moskeecomplexen, genieten van prachtige waterrijke binnentuinen in paleiscomplexen.

Je verwonderen over de oude huizen die diep ingegraven zijn om aan de hitte te kunnen ontsnappen.

- Tyne & Teun van der Ven

Een dierbare herinnering

In Esfahan bezochten we een muziekmuseum dat pas geopend was. Een enthousiaste Iraniër die de instrumenten verzameld had, gaf ons informatie over de klankkast, de vorm, de houtsoort en andere bijzonderheden. Ik vroeg hem naar de klank, wilde de instrumenten niet alleen zien maar ook horen. Het was dan ook uniek dat de Iraniër ons meenam naar een ondergrondse ruimte en daar voor ons een zessnarig tokkelinstrument bespeelde.

Door de melancholische muziek en de sfeer raakte de speler bij mij een innerlijke snaar. Ik was tot tranen bewogen en dat voelde de musicus aan.

Er was een intense communicatie via de muziek, muziek die alle grenzen van politiek, ideologie, vreemde talen, godsdienst, ge- en verboden overstijgt en universeel is. Als ik nu muziek hoor, denk ik terug aan deze bijzondere ervaring in het prachtige Esfahan.

- Eeltje Hoekstra

De woestijnstad Yazd, waar we een bijzondere indruk kregen van de eerste monotheïstische godsdienst: het zoroastrisme (de profeet Zaratroestra) én het prachtige plein in Esfahan met het paleis, de moskeeën en de bazar: de kleuren en mozaïeken zijn overweldigend!

- Jodien van Ark

Fotografie van Iran

In het Reisadvies voor Iran van het Ministerie van Buitenlandse Zaken stond de waarschuwing om overal voorzichtig te zijn met het maken van foto’s. Ik maakte me dan ook weinig illusies over de mogelijkheid om mensen te portretteren. Hoe anders is de werkelijkheid. De meeste mensen willen maar wat graag op de foto. Veel Iraniërs nodigen ons uit om met hen op de foto te gaan en vrijwel iedereen voelt zich vereerd bij de vraag of je ook een foto van hen mag maken. Soms lukt het me om in de korte tijd een andere foto te maken dan die met een formele of een smile-pose. Het plezier om het korte moment van kennismaking en de non-verbale gedachten uitwisseling is er niet minder om. De steeds verrassende ontmoetingen met de mensen maken de reis tot een onvergetelijke herinnering.

Het fijne van het reizen met NaarIran is dat je gegarandeerd met een kleine groep reist. Er is daardoor tijd en ruimte voor deze spontane ontmoetingen en het maken van foto’s.

- Martin Kamperman